jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, pierogi są doskonałym rozwiązaniem. Zawsze znajdzie się coś pod ręką, by wykonać do nich nadzienie. Najprościej sięgnąć po sezonowe owoce. Dziś polecam pyszne morele o intensywnie pomarańczowym kolorze.

Pierogi z morelami

Składniki:

Pierogi z morelami

CIASTO

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

Dodatkowo

Masło z bułką tartą

Sposób przygotowania:

Pierogi z morelami

ETAP 1

Pierogi z morelami
Przygotowujemy składniki ciasta

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice, formując z niej kopczyk. Do mąki dodajemy jajko, tłuszcz, sól oraz stopniowo wodę. Składniki początkowo mieszamy nożem. Następnie ciasto wyrabiamy w dłoniach do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 2

Pierogi z morelami
Ciasto wałkujemy i wycinamy koła

Gotowe, elastyczne ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.

Etap 3

Pierogi z morelami
Przygotowane morele wykładamy na ciasto

Morele obieramy, przekrawamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Tak przygotowane owoce wykładamy na wycięte krążki ciasta.

ETAP 4

Pierogi z morelami
Ciasto sklejamy, formując pierogi

Następnie sklejamy pierogi.
Między czasie zagotowujemy wodę. Solimy ją i dodajemy 2-3 łyżki oleju. Pierogi gotujemy około 5 minut. Gotowe odcedzamy, porcjujemy i polewamy masłem z bułką tartą.

ETAP 5

Pierogi z morelami
Składniki polewy łączymy ze sobą

DO POLANIA:Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do płynnego dodajemy pozostałe składniki omasty. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.