Sposób przygotowania:
Pierogi z morelamiETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice, formując z niej kopczyk. Do mąki dodajemy jajko, tłuszcz, sól oraz stopniowo wodę. Składniki początkowo mieszamy nożem. Następnie ciasto wyrabiamy w dłoniach do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 2
Gotowe, elastyczne ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Etap 3
Morele obieramy, przekrawamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Tak przygotowane owoce wykładamy na wycięte krążki ciasta.
ETAP 4
Następnie sklejamy pierogi.
Między czasie zagotowujemy wodę. Solimy ją i dodajemy 2-3 łyżki oleju. Pierogi gotujemy około 5 minut. Gotowe odcedzamy, porcjujemy i polewamy masłem z bułką tartą.
ETAP 5
DO POLANIA:Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do płynnego dodajemy pozostałe składniki omasty. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
SylaUla