jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pierogi z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pierogi nadziewane świeżymi owocami podawane z masłem, cukrem i śmietanką:)

Pierogi z owocami

Składniki:

Pierogi z owocami

 

 

  • FARSZ
  • około 50 dag dowolnych owoców (truskawki, jagody, wiśnie, śliwki, jabłka)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z owocami
Owoce umyć i osuszyć, ewentualnie wydrążyć, jeśli mają pestki. Z przepisu na ciasto mąkę połączyć z mlekiem i dodać tyle mleka, aby ciasto stało się elastyczne, ale nie twarde. Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na cienko, podsypując mąką, a potem wykrawać z niego krążki (najlepiej szklanką). Tak przygotowane ciasto nadziewać owocami, zlepiać, wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej, przemieszać i gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody kilka minut. Ugotowane pierogi ułożyć na suchej powierzchni, osobno, aby się nie posklejały.