WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne, moje ulubione pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Najlepsze odgrzewane na chrupiąco z patelni.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1/4 szkl oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżko oleju
  • 1 szkl gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby przez noc moczymy w wodzie, a rano gotujemy ok pół godziny, odsączamy i kroimy drobno lub mielimy. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok 40 min, aż będzie miękka, studzimy i odsączoną drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany na nim pokrojoną drobino cebulę i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko z patelni dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej szczyptę soli, olej, jajko i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła. Następnie nadziewamy i formujemy pierogi. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy ok 3 min od wypłynięcia.
Pierogi z kapustą i grzybami
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka.
Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę mieszamy z grzybami i cebulą z olejem.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto nadziewamy farszem i formujemy pierogi.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty.