BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, sycąca bo z dodatkiem ryżu papryka skusi niejednego niejadka. Zapach przygotowania faszerowanej papryki roznosi się po całym mieszkaniu.

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

 

  • papryki 3 szt. większe,
  • mięso mielone około 400 g,
  • cebula 1 szt,
  • przyprawa do mielonego,
  • zioła prowansalskie,
  • czosnek granulowany,
  • suszona natka pietruszki,
  • ryż 100 g,
  • jajko 1,
  • żółty ser 100 - 150 g,
  • oliwa 2 -3 łyżki do smażenia,
  • oliwa do wysmarowania naczynia 2 łyżki,
  • olej rzepakowy z bazylią i czosnkiem 2 łyżki,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.

Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia obraną,pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.

Mięso doprawić solą , pieprzem, dodać zioła prowansalskie,czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.

Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3 -5 minut.

Zdjąć z ognia przestudzić lekko , dodać jajko , ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem czyli kapelusz.

Oczyścić z gniazd nasiennych.

Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem, oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.

Papryki napełnić przygotowaną masą , dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.

Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. 

Przykryć odkrojonymi częściami czyli kapeluszami.

Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody. 

Piec w 160 stopniach przez około 50 -60 minut pod przykryciem

Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.

Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu.
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Cebulę obieramy ,kroimy a następnie podsmażamy
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Do mięsa dodajemy przyprawy oraz suszoną natkę pietruszki
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Masę mięsną studzimy dodajemy ugotowany odcedzony ryż
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Papryki myjemy ,odcinamy górne części z ogonkiem
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Wnętrze papryk doprawiamy delikatnie pieprzem i solą oraz olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Tak napełniamy wszystkie papryki ,na każda paprykę nałożyć żółty starty ser
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Papryki przykryć kapeluszami ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Przygotowane papryki piec około 60 minut