Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia obraną,pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
Mięso doprawić solą , pieprzem, dodać zioła prowansalskie,czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3 -5 minut.
Zdjąć z ognia przestudzić lekko , dodać jajko , ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem czyli kapelusz.
Oczyścić z gniazd nasiennych.
Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem, oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
Papryki napełnić przygotowaną masą , dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.
Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Przykryć odkrojonymi częściami czyli kapeluszami.
Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody.
Piec w 160 stopniach przez około 50 -60 minut pod przykryciem
Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.
Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu.
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia obraną,pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
Mięso doprawić solą , pieprzem, dodać zioła prowansalskie,czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3 -5 minut.
Zdjąć z ognia przestudzić lekko , dodać jajko , ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem czyli kapelusz.
Oczyścić z gniazd nasiennych.
Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem, oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
Papryki napełnić przygotowaną masą , dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.
Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Przykryć odkrojonymi częściami czyli kapeluszami.
Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody.
Piec w 160 stopniach przez około 50 -60 minut pod przykryciem
Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.
Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie.;)
gusia1000
BozenaMatuszczyk