Sposób przygotowania:
Pierogi z selerowym farszem
Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut.
Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę.
Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną.
Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz.
Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół.
Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką.
Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy.
Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut.
Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz.
Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które są znakomitym lekkim sosem do naszych pierogów.
Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę.
Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną.
Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz.
Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół.
Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką.
Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy.
Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut.
Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz.
Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które są znakomitym lekkim sosem do naszych pierogów.