Sposób przygotowania:
Pierogi z powidłami
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę, wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli, zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy krążki.
Powidła śliwkowe łączymy z cukrem pudrem. Na każdy krązek ciasta nakładamy porcję nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi pierożków. Następnie pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną lub oprószone cynamonem.
Powidła śliwkowe łączymy z cukrem pudrem. Na każdy krązek ciasta nakładamy porcję nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi pierożków. Następnie pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną lub oprószone cynamonem.