madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pierogi z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pierogi z pysznym nadzieniem zniknęły błyskawicznie.

Pierogi z powidłami

Składniki:

Pierogi z powidłami

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 40 dag)
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierogi z powidłami
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę, wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli, zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy krążki.
Powidła śliwkowe łączymy z cukrem pudrem. Na każdy krązek ciasta nakładamy porcję nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi pierożków. Następnie pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną lub oprószone cynamonem.