jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierogi z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi na słodko to dobry pomysł na obiad. Można je podać polane stopionym masełkiem z bułką tarą lub śmietaną.

Pierogi z serem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi z serem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem
Ciasto wyrobić elastyczne z mąki, z dodatkiem jajka, soli, łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody ciepłej. Pozostawić pod przykryciem aby nie wyschło i odpoczęło chwilę. 

W międzyczasie zrobić z sera białego farsz: ser rozmieszać z żółtkiem, łyżeczką mąki, cukru do smaku i cukrem waniliowym.

Ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką i wykrawać krążki szklanką. 

Nakładać farsz i zlepiać pierogi, wrzucać na wrzątek lekko osolony.

Gotować 2 -3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Odlać i podawać ciepłe.
Pierogi z serem
Ser białay rozgnięśc ,wymieszać z cukremi żółtkiem
Pierogi z serem
ciasto wyrobić i włożyć pod ścierkę aby odpoczęło
Pierogi z serem
rozwałkować cieniutkoi wykrawać okrążki z ciasta
Pierogi z serem
nakładać sera na każdy krążek i skleić pierogi
Pierogi z serem
Dokładnie posklejać dookoła i zrobić palcami lub widelcem wzorek
Pierogi z serem
wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia 2-3 minuty .
Pierogi z serem
osączyć na sicie ,można zachartować przelewając zimną wodą