jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pierogi z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi z farszem twarogowym aromatyzowanym wanilią, podawane z cukrem i smażoną na maśle bułką tartą lub z cukrem, masłem, bitą śmietaną:)

Pierogi z serem

Składniki:

Pierogi z serem

 

 

  • FARSZ
  • 50 dag twarogu pełnotłustego
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier kryształ

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem
Z przepisu na farsz twaróg utrzeć z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem kryształem (przyprawić wedle uznania) na jednolitą masę. Z przepisu na ciasto mąkę połączyć z mlekiem i dodać tyle mleka, aby ciasto stało się elastyczne, ale nie twarde. Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na cienko, podsypując mąką, a potem wykrawać z niego krążki (najlepiej szklanką). Tak przygotowane ciasto napełniać farszem, zlepiać, wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju, przemieszać i gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody kilka minut. Ugotowane pierogi ułożyć na suchej powierzchni, osobno, aby się nie posklejały.