zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pierogi z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierogi z serem na słodko.

Pierogi z serem

Składniki:

Pierogi z serem

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • około 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • śmietana z cukrem do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem
Twaróg wymieszać z żółtkami i cukrem.

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy masę serową i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Wykładamy pierogi łyżką cedzakową. Układamy pierogi na talerzu i polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem.