Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i botwiną
Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście aby zmiękły a przede wszystkim znacznie zmniejszyły swoją objętość i odparowały wodę. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Gotowe pierożki podałam z zarumienioną cebulką.