Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z serem i sosem malinowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi mają wiele odsłon i twarzy, oto jedna z moich ulubionych.

Pierogi z serem i sosem malinowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i sosem malinowym.

 

  • Ciasto1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • Nadzienie: 300 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • 2 łyżki manny
  • 2 łyżki rodzynek
  • Sos: szklanka malin
  • łyżka miodu
  • woda i łyżka soli do gotowania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i sosem malinowym.
Ze składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, obficie podsypując mąką. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i trzymamy 10 min, następnie odcedzamy. Do twarogu dodajemy cukier, rodzynki i jajko i mieszamy, na koniec sypiemy mannę. Jest neutralna w smaku i nie zrobi z nadzienia twardej zwartej skały. Z ciasta wycinamy kółka, nakładamy po łyżce nadzienia i lepimy pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonym wrzątku około 15 min. Maliny rozgniatamy z miodem i polewamy nimi ugotowane pierogi.
Pierogi z serem i sosem malinowym.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 min aby namokły.
Pierogi z serem i sosem malinowym.
Do twarogu dodajemy wszystkie składniki
Pierogi z serem i sosem malinowym.
a na końcu mannę.
Pierogi z serem i sosem malinowym.
Na każdym krążku ciasta układamy łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi.