iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z serem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak pierogów bardzo mnie zaskoczył i to pozytywnie oczywiście, ser wędzony jest bardzo przyjemny w smaku i idealnie pasuje do szpinaku.

Pierogi z serem i szpinakiem

Składniki:

Pierogi z serem i szpinakiem

ciasto:

farsz:

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i szpinakiem

ETAP 1:

Pierogi z serem i szpinakiem
Ser tylko pokruszyć do podsmażonego szpinaku.

Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojona w kosteczkę do zrumienionej cebuli dodać umyty i osuszony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć całość kilka minut do zmniejszenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody.


Do przestudzonego szpinaku dodać pokruszony ser, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem tak na pikantnie, a z solą trzeba uważać bo wędzony ser jest słony.

ETAP 2:

Pierogi z serem i szpinakiem
Zagnieść gładkie ciasto na pierogi i odstawić.

Mąki przesypać na stolnicę, dodać sól na środku wbić jajko i dolać oliwę, przemieszać nożem i dolewając ciepłą wodę zagnieść gładkie ciasto ( wodę dolewamy wedle potrzeby bo każda mąka ją inaczej zabiera mi była potrzebna 1 szklanka ).


Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.

ETAP 3:

Pierogi z serem i szpinakiem
Farszu dajemy niewielka ilość bo wtedy lepiej się lepi.

Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć niewielką ilość farszu i zlepić pierogi.


W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej pierogi u mnie ze względu na ciasto były gotowane około 2 minut od wypłynięcia bo normalnie pierogi gotuje tylko do wypłynięcia na powierzchnię, podawać polane podsmażoną cebulką.