Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i szpinakiemETAP 1:
Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojona w kosteczkę do zrumienionej cebuli dodać umyty i osuszony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć całość kilka minut do zmniejszenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody.
Do przestudzonego szpinaku dodać pokruszony ser, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem tak na pikantnie, a z solą trzeba uważać bo wędzony ser jest słony.
ETAP 2:
Mąki przesypać na stolnicę, dodać sól na środku wbić jajko i dolać oliwę, przemieszać nożem i dolewając ciepłą wodę zagnieść gładkie ciasto ( wodę dolewamy wedle potrzeby bo każda mąka ją inaczej zabiera mi była potrzebna 1 szklanka ).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
ETAP 3:
Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć niewielką ilość farszu i zlepić pierogi.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej pierogi u mnie ze względu na ciasto były gotowane około 2 minut od wypłynięcia bo normalnie pierogi gotuje tylko do wypłynięcia na powierzchnię, podawać polane podsmażoną cebulką.