pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Pierogi faszerowane serem i zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z serem, szpinakiem i szczawiem

Pierogi faszerowane serem i zieleniną

Składniki:

Pierogi faszerowane serem i zieleniną

 

  • Ciasto pierogowe:
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • gorąca woda – 1 szklanka
  • oliwa – 2 łyżki
  • szpinak – 1 łyżka

 

  • Farsz:
  • szczaw siekany 280 g ( ½ sloiczka)
  • ser biały – 3 kostki
  • szpinak mrożony – 1 opakowanie
  • cebula – 1 duża
  • oliwa
  • pieprz i sól – do smaku
  • papryka ostra - do smaku

 

  • Do polania:
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pierogi faszerowane serem i zieleniną
Najpierw przygotowujemy farsz:
Szpinak pozostawiamy do odmrożenia po czym łączymy z ½ słoiczka siekanego szczawiu. Dodajemy biały ser, odrobinę pieprzu, soli i ostrej papryki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy na oliwie i przekładamy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i na chwilkę odstawiamy, aby przygotować ciasto.

Przygotowujemy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, oliwę i szpinak. Zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję elastyczną). Z ciasta formujemy kuleczki średniej wielkości. Każdą rozwałkowujemy i układamy po środku porcję farszu. Dokładnie zaklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą po doprowadzeniu do wrzenia solimy. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

W tym czasie obieramy cebulę do przygotowania tłuszczyku, drobno kroimy i przysmażamy na oliwie na szklisto. Pierogi wyjmujemy z wody i polewamy cebulką z oliwą.