Sposób przygotowania:
Pierogi faszerowane serem i zieleniną
Najpierw przygotowujemy farsz:
Szpinak pozostawiamy do odmrożenia po czym łączymy z ½ słoiczka siekanego szczawiu. Dodajemy biały ser, odrobinę pieprzu, soli i ostrej papryki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy na oliwie i przekładamy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i na chwilkę odstawiamy, aby przygotować ciasto.
Przygotowujemy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, oliwę i szpinak. Zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję elastyczną). Z ciasta formujemy kuleczki średniej wielkości. Każdą rozwałkowujemy i układamy po środku porcję farszu. Dokładnie zaklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą po doprowadzeniu do wrzenia solimy. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
W tym czasie obieramy cebulę do przygotowania tłuszczyku, drobno kroimy i przysmażamy na oliwie na szklisto. Pierogi wyjmujemy z wody i polewamy cebulką z oliwą.
Szpinak pozostawiamy do odmrożenia po czym łączymy z ½ słoiczka siekanego szczawiu. Dodajemy biały ser, odrobinę pieprzu, soli i ostrej papryki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy na oliwie i przekładamy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i na chwilkę odstawiamy, aby przygotować ciasto.
Przygotowujemy ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, oliwę i szpinak. Zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję elastyczną). Z ciasta formujemy kuleczki średniej wielkości. Każdą rozwałkowujemy i układamy po środku porcję farszu. Dokładnie zaklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą po doprowadzeniu do wrzenia solimy. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
W tym czasie obieramy cebulę do przygotowania tłuszczyku, drobno kroimy i przysmażamy na oliwie na szklisto. Pierogi wyjmujemy z wody i polewamy cebulką z oliwą.