Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z cebulką. Życzę smacznego :)
cris
Cukiereczek13
ja też je uwielbiam :)