Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem połączyłam szpinak z serem. Farsz jest kremowy i bardzo sycący.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z cebulką. Życzę smacznego :)
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.