nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne pierogi ze smakowicie doprawionym farszem z soczewicy to opcja na wyrazisty w smaku, sycący i bezmięsny obiad.

Pierogi z soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Na samym początku przygotować farsz do pierogów i w związku z tym soczewicę przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować ją do miękkości dodając do wody szczyptę soli. Ugotowaną soczewicę odcedzić i przełożyć do miski. Obie cebule obrać, pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać podsmażone cebule do ugotowanej soczewicy. Wymieszać soczewicę z cebulą przyprawiając ją w tym czasie szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną kminku oraz doprawiając solą i pieprzem do smaku. Mając gotowy farsz przygotować ciasto na pierogi - do jednej miski przesypać mąkę i dodać do niej wodę, jajko, 1 łyżkę oleju i szczyptę soli - wszystkie składniki ręcznie zagnieść. Zagniecione elastyczne ciasto rozwałkowywać partiami na desce, stolnicy wysypanej mąką. W rozwałkowanym cieście wycinać szklanką okrągłe placki. Na każdy rozwałkowany placek kłaść trochę doprawionego farszu z soczewicy z cebulą. Zlepiać pierogi chowając tym samym farsz z soczewicy do środka. W złączeniach pieroga dłuższym kocem łyżeczki robić falbankę. W garnku nastawić wodę z dodatkiem soli na gotowanie i gdy woda będzie już zagotowana, wrząca wkładać do garnka ulepione, surowe jeszcze pierogi. Wyławiać pierogi łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię wody, co będzie jednoznaczne z tym, że są już ugotowane. 
Pierogi z soczewicą
Ugotowana soczewica przełożona do miski z dodatkiem podsmażonych cebul.
Pierogi z soczewicą
Zagniecione ręcznie ciasto na pierogi przez rozwałkowywaniem.
Pierogi z soczewicą
Pierogi podczas lepienia czyli na wycięty placek nakładanie farszu z soczewicy i zlepianie pieroga.