Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą
Soczewicę zazwyczaj namaczam na noc, a następnie gotuję ją z włoszczyzną do miekkości rano (ok.30 minut); W tym czasie zagniatam ciasto na pierogi: Sól rozpuszczam we wrzątku, mąkę umieszczam w pojemnym naczyniu,następnie jednocześnie wlewam wrzątek i mieszam widelcem.Odstawiam na kilka minut zaparzoną mąkę by mogła ostygnąć na tyle bym mogła zacząć wyrabiać bez poparzenia się. Następnie przenoszę się na stolnicę i podsypując mąką wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe przykrywam wilgotną ściereczką by nie wysychało. Farsz: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju na małym ogniu by się zarumieniła i zmiękła, dodaje ugotowaną soczewicę,doprawiam do smaku i albo zgniatam widelcem albo miksuję blenderem dosłownie 2 sekundy; Formowanie pierogów: kroje ciasto partiami i rozwałkowuję cieniutko na grubość ok 2-3 mm, wycinam krążki, napełniam łyżeczką farszu i zlepiam boki. I tak aż do wykończenia składników. Ulepione pierogi gotuję w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia na wierzch, następnie przelewam je zimną wodą i nakładam na talerze. Można tez podsmażyć i podać z dowolną okrasą np. z podsmażaną cebulką lub masłem szałwiowym. Smacznego!