IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszne i pożywne domowe pierogi z jednym z najzdrowszych składników,jakim jest zielona soczewica

Pierogi z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

  • Na ciasto:
  • 400 g mąka pszenna + do podsypania
  • 250 ml woda wrzątek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Na farsz:
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta majeranku lub rozmarynu oraz słodkiej papryki i chili

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Soczewicę zazwyczaj namaczam na noc, a następnie gotuję ją z włoszczyzną do miekkości rano (ok.30 minut); W tym czasie zagniatam ciasto na pierogi: Sól rozpuszczam we wrzątku, mąkę umieszczam w pojemnym naczyniu,następnie jednocześnie wlewam wrzątek i mieszam widelcem.Odstawiam na kilka minut zaparzoną mąkę by mogła ostygnąć na tyle bym mogła zacząć wyrabiać bez poparzenia się. Następnie przenoszę się na stolnicę i podsypując mąką wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe przykrywam wilgotną ściereczką by nie wysychało. Farsz: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju na małym ogniu by się zarumieniła i zmiękła, dodaje ugotowaną soczewicę,doprawiam do smaku i albo zgniatam widelcem albo miksuję blenderem dosłownie 2 sekundy; Formowanie pierogów: kroje ciasto partiami i rozwałkowuję cieniutko na grubość ok 2-3 mm, wycinam krążki, napełniam łyżeczką farszu i zlepiam boki. I tak aż do wykończenia składników. Ulepione pierogi gotuję w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia na wierzch, następnie przelewam je zimną wodą i nakładam na talerze. Można tez podsmażyć i podać z dowolną okrasą np. z podsmażaną cebulką lub masłem szałwiowym. Smacznego!
Pierogi z soczewicą
Etap 1- zagniatanie ciasta na domowe pierogi
Pierogi z soczewicą
Etap 2- robienie farszu (przesmażona cebula i czosnek, moment dodania soczewicy)
Pierogi z soczewicą
Etap 3- moment lepienia domowych pierogów
Pierogi z soczewicą
Etap 4- gotowanie pierogów aż do wypłynięcia na wierzch