Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Pierogi z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli.

Pierogi z marcepanem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z marcepanem

Ciasto :

  • mąka - 80 g
  • gotowana woda - 65 ml
  • sól- szczypta

Nadzienie :

  • żółtka - 1 szt
  • masa marcepanowa - 50
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • morele suszone - 50 g
  • śliwki suszone - 50 g

Polewa :

Sposób przygotowania:

Pierogi z marcepanem
Ciasto:

Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką.

Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić.

Nadzienie :

Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować.

Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia.

Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze.

Polewa:

Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić do zagotowania.

Podawać pierogi polane masełkiem z migdałami.
Pierogi z marcepanem
Marcepan został zmiksowany z zółtkiem i dodano pokrojone owoce
Pierogi z marcepanem
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką
Pierogi z marcepanem
Ciasto zostało zagniecione rozwałkowane i wykrojone zostały krążki
Pierogi z marcepanem
Na każdy krążekciasta zostało nałożone nadzienie i zostaną sklejone pierogi

Tagi:

pierogi danie