Sposób przygotowania:
Pierogi z marcepanem
Ciasto:
Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką.
Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić.
Nadzienie :
Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia.
Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze.
Polewa:
Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić do zagotowania.
Podawać pierogi polane masełkiem z migdałami.
Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką.
Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić.
Nadzienie :
Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia.
Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze.
Polewa:
Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić do zagotowania.
Podawać pierogi polane masełkiem z migdałami.