Sposób przygotowania:
Pierogi z wędzonym twarogiemETAP 1:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i drożdże, zrobić dołek w który wlać olej i wbić jajko przy pomocy noża zabrać troszkę mąki do jajka i zacząć dolewać ciepłą wodę zagniatać ciasto. Wody dolewamy tyle, aby powstało nam odpowiednio gęste ciasto, ciasto po wyrobieniu nie może się kleić do dłoni i po naciśnięciu palcem ma wrócić do wcześniejszego wyglądu.
Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki skręcić przez maszynkę dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną na margarynie cebulkę, wymieszać i kruszyć twaróg ( nie kręcić go przez maszynkę jak w przypadku białego sera do ruskich pierogów) , następnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
ETAP 2:
Zagotować spora ilość osolonej wody i gotować pierogi wrzucając je na wrzącą wodę, gotować do momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.
Ilość ulepionych pierogów zależy od stopnia rozwałkowania ciasta i ilości użytego farszu na zlepienie jednego pieroga mi wyszło około 60 sztuk.
zbysiowa
iziona
Sa bardzo smaczne pod warunkiem, że lubisz smak wędzonego twarogu bo moja jedna córka jego nie lubi i tych pierogów nawet do ust nie bierze.,