iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z wędzonym twarogiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie pierogi do smaczny zamiennik dla tradycyjnych ruskich pierogów, ale pod warunkiem, że ktoś lubi wędzony twaróg.

Pierogi z wędzonym twarogiem

Składniki:

Pierogi z wędzonym twarogiem

ciasto:

farsz:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg wędzonego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1/4 kostki margaryny
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pierogi z wędzonym twarogiem

ETAP 1:

Pierogi z wędzonym twarogiem
Pierogi przed gotowaniem układać na podsypanym mąką blacie.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i drożdże, zrobić dołek w który wlać olej i wbić jajko przy pomocy noża zabrać troszkę mąki do jajka i zacząć dolewać ciepłą wodę zagniatać ciasto. Wody dolewamy tyle, aby powstało nam odpowiednio gęste ciasto, ciasto po wyrobieniu nie może się kleić do dłoni i po naciśnięciu palcem ma wrócić do wcześniejszego wyglądu.

Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.

Farsz:
Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki skręcić przez maszynkę dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną na margarynie cebulkę, wymieszać i kruszyć twaróg ( nie kręcić go przez maszynkę jak w przypadku białego sera do ruskich pierogów) , następnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.

ETAP 2:

Pierogi z wędzonym twarogiem
Pierogi podajemy gorące zaraz po ugotowaniu.

Zagotować spora ilość osolonej wody i gotować pierogi wrzucając je na wrzącą wodę, gotować do momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.

Ilość ulepionych pierogów zależy od stopnia rozwałkowania ciasta i ilości użytego farszu na zlepienie jednego pieroga mi wyszło około 60 sztuk.