Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierogi z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

typowo letnie danie, lekkie i pyszne

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2-3/4 szkl. gorącej wody - może być trochę więcej albo mniej, ile zabierze ciasto,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • polania: 200 ml gęstej śmietany(wzięłam 9%,jogurtową)+1 łyżka soku z cytryny+3 łyżeczki cukru,
  • do posypania: cukier trzcinowy i ew. posiekana mięta

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.