Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.
elzbieta8960