Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre lekko kwaskowate pierożki.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Następnie wałkujemy na odpowiadającą nam grubość (ja nie wałkowałam cienko, ponieważ do owoców lubię grube ciasto). Wykrawamy placki. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem. Na każdy placek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia.
Pierogi z truskawkami
Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy z niego placki
Pierogi z truskawkami
Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki mieszamy z cukrem
Pierogi z truskawkami
Na placki nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
Pierogi z truskawkami
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia