Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
Mąkę z solą i żółtko wyrabiać, powoli dolewając ciepłą wodą.
Gdy składniki będą połączone, wlać stopione, wystudzone masło.
Po czym nadal wyrabiać ciasto.
Gdy osiągnie elastyczność należy je rozwałkować i wycinać w nim koła.
Na ich środkach kłaść truskawkę, następnie dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli, przez 8 minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać posypane cukrem oraz polane stopionym masełkiem.
Gdy składniki będą połączone, wlać stopione, wystudzone masło.
Po czym nadal wyrabiać ciasto.
Gdy osiągnie elastyczność należy je rozwałkować i wycinać w nim koła.
Na ich środkach kłaść truskawkę, następnie dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli, przez 8 minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać posypane cukrem oraz polane stopionym masełkiem.