kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W sezonie truskawkowym, te pierogi pojawiają się na naszym stole dosyć często:) Smakują wyśmienicie :)

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę z solą i żółtko wyrabiać, powoli dolewając ciepłą wodą.

Gdy składniki będą połączone, wlać stopione, wystudzone masło.

Po czym nadal wyrabiać ciasto.

Gdy osiągnie elastyczność należy je rozwałkować i wycinać w nim koła.

Na ich środkach kłaść truskawkę, następnie dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli, przez 8 minut od wypłynięcia.

Pierogi podawać posypane cukrem oraz polane stopionym masełkiem. 

Tagi:

pierogi danie