Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną
Mąkę wysypujemy na stolnice, wbijamy jajko i wlewamy całą wodę- zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, ktore pojedynczo dość cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy krążki za pomocą szklanki. umyte i osuszone truskawki kroimy na pół lub na 3 częśći jeśli są duże, układamy je na przygotowanych krążkach, boki lekko smarujemy wodą i lepiemy pierogi. pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty. Pierogi posypujemy cukrem i dekorujemy bitą śmietaną
edytaha
Mysiunia
w moim ogrodzie sezon truskawkowy się dopiero zaczyna :) niestety ciagłe deszcze powodują, że truskawki zanim zdążą dojrzeć, to prędzej zgniją.. :( mam nadzieję, że pogoda się niebawem polepszy, bo inaczej żadnych przetworów w tym roku nie będzie
edytaha
Zazdroszczę Ci ogrodu, ja jestem zdana na truskawki kupne, a te mają niebotyczną cenę, a pleśnieją w ciągu kilku godzin. Na przetwory z truskawek w tym roku raczej nie liczę, może tylko zamrożę niewielką ilość.