Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chyba każdy je lubi :) polecam :)

Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy szczypte soli oraz stopniowo dolewamy wodę - ciasto powinno być gładkie, nie lepić się do rąk. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Umyte i osuszone truskawki kroimy na pół lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki. Cząstki truskwek układamy na krążkach ciasta i lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do miękkości. gorące pierogi posypujemy cukrem kryształem oraz dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi truskawkami
Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną
Etap 1 z wyrobione ciasta wykrawamy krązki
Pierogi z truskawkami i bitą śmietaną
Etap 2 na kazdym krazku ukladamy truskawek