Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane waniliowym sosem z jogurtu.