Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane waniliowym sosem z jogurtu.
![Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-truskawkami-z-sosem-waniliowym-278643.jpg)
![Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-truskawkami-z-sosem-waniliowym-278644.jpg)
![Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-truskawkami-z-sosem-waniliowym-278645.jpg)
![Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-truskawkami-z-sosem-waniliowym-278646.jpg)