Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne pierogi na wzór wszystkim znanym pierogom ruskim. Do ich przygotowania użyłam sera feta oraz świeżą bazylię, całość smakowała pysznie - polecam.

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
Farsz: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z serem feta. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

Ciasto:

Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę, zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółeczka. Na każdym kółku układamy porcję farszu, zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego.
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
następnie przez maszynkę przepuszczamy ser feta
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy pieprzem
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
zagniatamy ciasto i wałkujemy wykrawamy kółeczka i nakładamy farsz
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
zlepiamy pierożki
Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
pierogi gotujemy w osolonej wodzie