Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pierogi ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre , szybkie danie z sezonowych owoców

Pierogi ze śliwkami

Składniki:

Pierogi ze śliwkami

 

  • 1/2 kg. mąki
  • 1 jajko
  • oko.1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/2łyżeczki soli
  • 2-3łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
  • śliwki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (ilość cukru według uznania )

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami
Do mąki dodać wszystkie składniki , wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy . Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , dość cienko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki . Śliwki umyć, wypestkować . Na środek każdego krążka ułożyć śliwkę ( jeśli jest za duża to przekroić ) dobrze zlepić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu , gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty . Odcedzić , śmietanę wymieszać z cukrem pudrem polać pierogi