Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierogi ze szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi ze szpinakiem z delikatną nutą mięty

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i fetą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i fetą
Szpinak i mietę dokładnie myjemy, odcinamy gałzki i same listki wrzucamy do rozdrabniacza, doprawiamy gałką i pieprzem miksujemy.
Mąkę należy wsypać do dużej miski, dodać sól i wlać na środek wrzątek (dzięki temu ciasto będzie się łatwo lepiło). Jak całość ostygnie na tyle,
żeby nie parzyło palców, zaczynamy wyrabiać cisato. Jak za bardzo się lepi, to możemy dosypać trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Kiedy ciasto będzie jednolite , bierzemy kawałek, wałkujemy cienki placek, wycinanamy koła, np za pomocą szklanki. Na środku każdego kółka
kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy parę minut, we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie
skleją podczas gotowania.