kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Pierogi ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać,

Pierogi ziemniaczane

Składniki:

Pierogi ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ziemniaczane
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, przetrzeć przez "praskę", połączyć z jajami, przesianą mąką, stopionym masłem, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, posmarować jajem, posypać startym serem wymieszanym z papryką, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku ok. 30 minut.