agatab

agatab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pierogi żurawinowe z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne pierożki żurawinowe, pachnące anyżem, smakujące rewelacyjnie :)

Pierogi żurawinowe z twarogiem

Składniki:

Pierogi żurawinowe z twarogiem

 

 

  • FARSZ:
  • 380 g sera białego typu włoskiego
  • 380 g twarogu półtłustego
  • 180 g żurawiny suszonej
  • gwiazdka anyżu
  • 35 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierogi żurawinowe z twarogiem
FARSZ: Gwiazdkę anyżu rozdrabniamy drobniutko w blenderze, wsypujemy ją do miski. Do anyżu dodajemy sery i dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy cukier puder i żurawinę i wszystko dokładnie ucieramy. CIASTO: Żurawinę wrzucamy do blendera, w którym rozdrabnialiśmy anyż (ciasto będzie miało jego delikatny smak) i rozdrabniamy ją bardzo drobno (aż trochę się pozlepia). Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym masełkiem.