Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pierogowy sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos, z którym możemy podawać pierogi, z nadzieniem warzywnym, z soczewicy, rybnym, lub mięsnym

Pierogowy sos pomidorowy

Składniki:

Pierogowy sos pomidorowy

 

  • pomidory świeże 50 dag
  • lub z puszki - bez skórek 1 duża puszka
  • świeża posiekana bazylia 3-4 duże łyżki
  • oliwa z oliwek 80 ml
  • czosnek 2-3 ząbki
  • cebula 1 duża szt
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pierogowy sos pomidorowy
Świeże pomidory umyć, włożyć na 2 - 3 minuty do wrzącej wody. Następnie wyjąć z wrzątku i na chwile zanurzyć w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i zmiksować.
Pomidory z puszki rozgnieść widelcem lub również je zmiksować razem z zalewą.
Czosnek obrać i posiekać.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek - zeszklić .
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania 1/2 ilości płynu.
Gdy płyn - sok odparuje, a sos zaczyna gęstnieć dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
Smacznego.

Tagi:

beza bezy