edyta18-20

edyta18-20

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

danie bardzo dobre, polecam...

Pierożki

Składniki:

Pierożki

 

  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 1 duże jajko
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru pudru,
  • łyżka zmieszanych w równych częściach:cynamonu,tłuczonych goździków, startej gałki muszkatołowej oraz imbiru,
  • powidła lub owoce z konfitury
  • mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

Pierożki
Masło utrzec na pianę, po czym - nie przestając ucierac- dodac jajko, żółtka, cukier, przyprawy a następnie mąkę. Wyrobic, odstawic do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto jak na pierogi, wycinac niewielkie trójkąty. W środek dac nieco powideł lub owoce z konfitury. Złożyc, połączyc brzegi trójkątów. Ułożyc na posmarowanej masłem blasze. Posmarowac wierzch mlekiem skondensowanym. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 180 przez 15-20 min.

Tagi:

jajko jajka