Sposób przygotowania:
Pierożki dim sum z kurczakiem
Ze składników na ciasto zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na trochę do lodówki. W tym czasie siekamy kurczaka w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z pietruszką, startym imbirem, chilli, posiekanym drobno czosnkiem i sosem sojowym. Blendujemy do uzyskania "papki" Gdy mamy już gotowy farsz przystępujemy do wałkowania ciasta, musi być rozwałkowane bardzo cienko, przecinamy je na kwadraciki i formujemy pierożki, zlepiając przeciwległe brzegi. Gotujemy tak przygotowane na parze ok 10 minut. Sos przygotowujemy .podgrzewając w rondelku sos sojowy, sok z limonki, skórkę, wodę cukier i drobniutko posiekane chilli. Zagotowujemy żeby trochę zgęstniał i zredukował się. Podajemy pierożki wraz z sosem, jemy maczając podobnie jak sushi.
przejs
darmiona