paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pierożki dim sum z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam dla osób na diecie, ale nie tylko ponieważ są naprawdę dobre.

Pierożki dim sum z kurczakiem

Składniki:

Pierożki dim sum z kurczakiem

 

  • Do ciasta:
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 2 szkl maki
  • szczypta soli

 

  • Na nadzienie:
  • pierś kurczaka pojedyńcza
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • imbir ok 2 cm kawałek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli

 

  • na sos:
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • ¼ szklanki cieplej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierożki dim sum z kurczakiem
Ze składników na ciasto zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na trochę do lodówki. W tym czasie siekamy kurczaka w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z pietruszką, startym imbirem, chilli, posiekanym drobno czosnkiem i sosem sojowym. Blendujemy do uzyskania "papki" Gdy mamy już gotowy farsz przystępujemy do wałkowania ciasta, musi być rozwałkowane bardzo cienko, przecinamy je na kwadraciki i formujemy pierożki, zlepiając przeciwległe brzegi. Gotujemy tak przygotowane na parze ok 10 minut. Sos przygotowujemy .podgrzewając w rondelku sos sojowy, sok z limonki, skórkę, wodę cukier i drobniutko posiekane chilli. Zagotowujemy żeby trochę zgęstniał i zredukował się. Podajemy pierożki wraz z sosem, jemy maczając podobnie jak sushi.