pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Pierozki przedszkolaka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepyszne i sycące danie można podawać z barszczykiem czerwonym....

Pierozki przedszkolaka

Składniki:

Pierozki przedszkolaka

 

  • ciasto:
  • 0,50dkg maki,
  • 0,50dkg twarogu,
  • 3 jaja,
  • 1 łyż proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • farsz:
  • 0,80dkg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, Vegeta

Sposób przygotowania:

Pierozki przedszkolaka
Ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać zeszklić na oliwie dodając pieczarki, doprawić dusić do całkowitego odparowania płynu,ostudzić.Jeśli wydaje się że farsz jeszcze po odparowaniu jest zbyt płynny odcisnąć pieczarki ręcznie. Ciasto rozwałkowywać na 0,5 cm i wykrajać kółeczka na środek nakładać zimny farsz zlepiać jak pierożki. Smażyć w rondelku w głębokim tłuszczu. Podawać gorące z barszczykiem.
Do farszu można dodawać inne składniki np. mięso, kapustę i grzybki itp wedle uznania Smacznego!!.

Tagi:

ciasto mak