Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno-warzywna
Szynkę wieprzową pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondelka.
Mięso również obsmażyć, przełożyć do cebuli i zalać wrzątkiem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Marchewkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Obsypać solą, pieprzem i ziołami. Dodać pokrojonego w półplasterki pora.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem (można wykorzystać te z poprzedniego obiadu), na to wyłożyć warzywa i mięso (razem z sosem). Wierzch posypać startym serem żółtym i słodką papryką.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)
Mięso również obsmażyć, przełożyć do cebuli i zalać wrzątkiem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Marchewkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Obsypać solą, pieprzem i ziołami. Dodać pokrojonego w półplasterki pora.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem (można wykorzystać te z poprzedniego obiadu), na to wyłożyć warzywa i mięso (razem z sosem). Wierzch posypać startym serem żółtym i słodką papryką.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)