lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Pierożki z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierożki z ciasta drożdżowego z bryndzą

Pierożki z bryndzą

Składniki:

Pierożki z bryndzą

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z bryndzą
Podgrzej mleko,rozpuść w nim drożdże i dodaj szklanke mąki.Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.Do rozczynu dodaj stopione masło,jaja i szczyptę soli oraz resztę mąki.Wyrób ciasto które rozwałkuj.Wykrój z ciasta okrągłe placuszki. Ziemniaki ugotuj i zmiel z bryndzą w maszynce.Do masy dodaj kminek i sól do smaku.Na każdy placuszek z ciasta kładź porcję farszu i zlepiaj pierogi które ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.Piecz na złoty kolor.