Sposób przygotowania:
Pierożki z groszkiem i marchewką
Masło rozpuszczamy i chłodzimy.Mleko lekko podgrzewamy.Rozkruszamy drożdze,dodając łyżeczkę cukru.Mieszamy.Odstawiamy rozczyn na 20 minut.Do miski wsypujemy mąkę,szczyptę soli,wbijamy jajko i wlewamy rozczyn oraz masło.Dokładnie zagniatamy.Odstawiamy na30-40 minut przykrywając ściereczką. Boczek pokroić w kosteczkę i zasmażyć na patelni.Cebule obrać i pokroić dodając do boczku.W garnuszku roztapiamy masło i wsypujemy marchewkę z groszkiem.Dusimy,dodając cebulę z boczkiem.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.mieszamy.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i wyciąć krążki.Na każdy krążek ułożyć nadzienie i zlepić pierożki.Ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku w 180 stopniach ok10-15 minut.