mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pierożki z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne pierożki .

Pierożki z prawdziwkami

Składniki:

Pierożki z prawdziwkami

 

  • 500g świeżych lub mrożonych prawdziwków
  • 2 jajka
  • 1 czerwstwa bułka
  • 50g słoniny
  • 1łyżka oleju
  • 1mała cebula
  • 2łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1łyżeczka suszonej bazylii
  • 2płaty ciasta francuskiego
  • mąka
  • 10łyżeczek ziarna sezamowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierożki z prawdziwkami
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kosteczkę i wysmażyć na patelni na skwarki. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać grzyby, mieszać aż puszczą sok, przykryć, dusić 10minut. Odstawić do wystygnięcia. Bułkę pokroić w kosteczkę. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać bazylię, szczypiorek, bułkę i ostygnięte grzyby. Wymieszać, posolić. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto. Wykroić kółka o średnicy 8cm. Na środku ułożyć porcję farszu, złożyć, zlepić dokładnie brzegi. Naciąć w 3miejscach na wierzchu. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, na nim pierożki. Roztrzepać drugie jajko, posmarować nim pierożki i posypać je sezamem. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.