Sposób przygotowania:
Pierożki z prawdziwkami
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w kosteczkę i wysmażyć na patelni na skwarki. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać grzyby, mieszać aż puszczą sok, przykryć, dusić 10minut. Odstawić do wystygnięcia. Bułkę pokroić w kosteczkę. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać bazylię, szczypiorek, bułkę i ostygnięte grzyby. Wymieszać, posolić. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto. Wykroić kółka o średnicy 8cm. Na środku ułożyć porcję farszu, złożyć, zlepić dokładnie brzegi. Naciąć w 3miejscach na wierzchu. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, na nim pierożki. Roztrzepać drugie jajko, posmarować nim pierożki i posypać je sezamem. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.