Sposób przygotowania:
Drobiowa rolada z wieprzowym farszem
W brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić na nim mięso wieprzowe (użyłam kawałków odciętych od szynki). Marchewkę, cebulę i 2 ząbki czosnku obrać. Cebulę i pieczarki przekroić na 4 części, marchewkę na kilka mniejszych kawałków. Marchewkę, cebulę, pieczarki i czosnek dodać do mięsa. Podsmażać razem przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Do mięsa z warzywami i pieczarkami dodać trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Mięso z warzywami i pieczarkami ostudzić, a następnie zmielić. Do farszu dodać jajko i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli. Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, aby otrzymać dwa duże płaty. Ułożyć je w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku rozłożyć przygotowany farsz. Zwinąć ścisłą roladę, mocno obwiązać ją nicią, przełożyć do woreczka do pieczenia. Do oleju (1/4 szklanki) dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, przyprawę do mięs i przyprawę kebab-gyros. Dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do mięsa w woreczku i rozprowadzić ją na całej powierzchni mięsa. Roladę w marynacie odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie woreczek z roladą ułożyć w foremce keksówce. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozciąć woreczek, roladę wyjąć, umieścić z powrotem w foremce i piec jeszcze przez ok. 30 minut w tej samej temperaturze. Upieczoną roladę dobrze ostudzić. Kroić w cienkie plasterki. Podawać jako wędlinę na kanapki.