ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

piersi kurczaka w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi kurczaka w sosie serowym

piersi kurczaka w sosie serowym

Składniki:

piersi kurczaka w sosie serowym

 

  • 4 piersi kurczaka
  • 8 plasterków szynki
  • listki szałwii
  • olej do smażenia
  • kubeczek słodkiej śmietany (150 ml)
  • pół szklanki bulionu z kostki
  • serek topiony
  • 10 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • sól
  • ypieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

piersi kurczaka w sosie serowym
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na piersiach kurczaka ułożyć po parę listków szałwii, zawinąć w plasterki szynki. Olej rozgrzać na patelni, układać mięso i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. W rondelku podgrzać śmietanę z bulionem, dodać ser topiony i ser pleśniowy, zagotować sos, stale mieszając. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną suszoną ostrą papryką. Podsmażone piersi kurczaka ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem serowym i od razu podawać.