Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś kurczaka jest w tym zestawie przypadkiem . Równie dobrze mógł by być kawałek gotowanego mięsa , pulpeciki . Ważna jest jarzynka .

Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce

 

  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki pokrojonego głąba z kalafiora
  • 3/4 szklanka pokrojonej marchewki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce
Pierś z kurczaka lekko solimy i posypujemy pieprzem . W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z obu stron. Dorzucamy głąb z kalafiora i marchew ( nie rozmrażając ich wcześniej by nie straciły zawartych w soku minerałów i smaczków ) i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy i dodajemy szczyptę cukru .Gotujemy 30 minut - uchylamy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut . Dobrze jeśli na końcu warzywa i mięso będą miękkie, a płyn odparowany o połowę. Dodajemy koperek i posypujemy mąką .Mieszamy . Doprawiamy do smaku odrobiną soku z cytryny . Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami puree. * Przygotowania do potrawy zaczynamy sporo czasu wcześniej .To znaczy jak mamy kupionego kalafiora to nie wyrzucamy głąba z kalafiora - bo szkoda . Głąb ( jeśli ktoś nie jadł ) smakuje trochę podobnie do kalarepki .Obkrawamy go z łykowatych części i kroimy w kosteczkę .Mrozimy - dokładając w miarę potrzeby porcje z następnego kalafiora lub mieszając z marchewką . ** Z kolei skąd się bierze marchewka w takich jarzynkach ? Oczywiście można po prostu obrać marchew i pokroić ją - ale ja przyzwyczaiłam się , że szykując marchewki do innych potraw ( zup lub innych dań ) czasem widzę, że obrało mi się za dużo i spokojnie można by dać te pół marchewki mniej . Nie wciskam wtedy tej obranej na siłę do przygotowywanej potrawy tylko kroję i mrożę .Potem jak mi się nazbiera konkretna porcja robię jarzynkę - z samej z groszkiem , kalarepą lub głąbem kalafiora . Czasem jest też tak , że w kupnej marchewce jest jakaś uszkodzona którą trzeba by zużyć natychmiast by sie nie zaczęła psuć , a akurat nie mam w planach nic z marchewką - to po prostu obieram , myję , suszę , kroje i mrożę nawet takie pół marchewki.
Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce
Oczyścic i pokroic marchew- wyciąć głąb i pokroić w kostkę
Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce
Kurczaka posolić i posypac pieprzem - obsmazyc na tłuszczu
Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce
Do mięsa dorzucić warzywa i zalać wodą - lekko osolić
Pierś kurczaka w oszczędnej jarzynce
Ugotowaną jarzynkę zasypać maka - dodać koper i doprawić sokiem z cytryny