castilla

castilla

Kucharz
[Przepisów: 10]

pierś kurczaka w sosie porowo koniakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolejna wariacja na temat...przepis mam od siostry, jest naprawdę bardzo smaczne :)

pierś kurczaka w sosie porowo koniakowym

Składniki:

pierś kurczaka w sosie porowo koniakowym

 

  • 2-3 piersi kurczaka
  • 100g płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju
  • 60g masła
  • 2 pory
  • 1/3 szklanki koniaku
  • 200ml śmietany
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

pierś kurczaka w sosie porowo koniakowym
płatki migdałów prażymy przez 2-3 minuty; umyte pory kroimy w cienkie plastrki i podsmażamy na maśle na średnim ogniu aż lekko zmiekną; z oczyszczonych piersi kurczaka przygotowujemy kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem i wstawiamy na chwilę do lodówki; podgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na dużym ogniu przez 1 minutę, potem przez 3 na mniejszym ogniu; do podsmażonych porów dodajemy koniak, a gdy ciecz w połowie odparuje, wlewamy śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy; gotujemy przez 3 minuty; kotlety podajemy polane sosem i posypane migdałami