msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pierś kurczaka z oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo proste a odmienne od tradycyjnie smażonej piersi z kurczaka.Ja użyłam pozostałej mi z pieczenia białej kiełbasy z cebulą.Ale można użyć parzonej i ew. dodać trochę zeszklonej i osolonej cebulki.

Pierś kurczaka z oczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka z oczkiem

 

  • 3 sznycle z piersi kurczaka
  • 3 kawałki białej kiełbasy o dł.po ok.10cm (u mnie pieczona z cebulką)
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z oczkiem
Pierś z kurczaka po umyciu i osuszeniu rozbiłam tłuczkiem i leciutko posoliłam.Na każdym kawałku mięsa położyłam po kawałku kiełbasy i po trochu cebulki.Zwinęłam mięso w rulony i spięłam je wykałaczką,by się nie rozwinęły. Oprószyłam z wierzchu przyprawą do drobiu i mąką,której nadmiar otrzepałam.Smażyłam mięso ze wszystkich stron,po czym przełożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekałam ok.10 minut w 200 stopniach.
Pierś kurczaka z oczkiem
Na rozbitym kawałku mięsa ułożyć kiełbasę z cebulką
Pierś kurczaka z oczkiem
Zwinąć roladkę i spiąć mięso wykałaczką.
Pierś kurczaka z oczkiem
Po oprószenia mięsa przyprawą i mąką smażyć ze wszystkich stron.
Pierś kurczaka z oczkiem
Obsmażone roladki zapiec w piekarniku,by doszły w środku,ale nie za długo by nie wysuszyć mięsa.