monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś z zielonym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna,sycąca propozycja na nadziewaną pierś kurczaka-tym razem zielone warzywa i ser,serdecznie zapraszam:)

Pierś z zielonym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z zielonym farszem

 

  • garść roszponki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g fety
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki różowej soli
  • 1/2 łyżeczki papryki slodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Pierś z zielonym farszem
Sałatę umyć,dobrze osuszyć. Zmiksować w blenderze. Czysty i suchy seler także zmiksować w blenderze. Cukinię umyć,osuszyć ( nie obierać) zmiksować w blenderze. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać wszystkie zmiksowane warzywa i dusić około 5 minut. Doprawić solą i dodać 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Wymieszać. Fetę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do warzyw. Mieszać aż ser połączy się z warzywami i lekko roztopi. Zdjąć z ognia,wystudzić. Mięso umyć,osuszyć i naciąć dużą kieszonkę. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i mieszanką dobrze natrzeć pierś. Obficie nałożyć przestudzony zielony farsz i spiąć mięso wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Następnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Na talerzu rozbić jajko i obtoczyć w nim pakiecik mięsa. Następnie obtoczyć w bułce i lekko docisnąć panierkę. Na patelni obsmażyć mięso, tak aby panierka się zrumieniła. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec około 15-18 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Pierś z zielonym farszem
każde z warzyw zmiksować w blenderze-osobno
Pierś z zielonym farszem
do uduszonych warzyw dodać fetę i dobrze ją wmieszać w warzywa
Pierś z zielonym farszem
przyprawione mięso dobrze nadziać farszem
Pierś z zielonym farszem
obsmażony pakiecik przelożyć do piekarnika i piec około 15-18 min w 200 st