Babcia Teresa

Babcia Teresa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pierś kurczaka z szynką i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wykwintne danie z ryżem, szynką, warzywami oraz krótko smażoną piersią z kurczaka

Pierś kurczaka z szynką i papryką

Składniki:

Pierś kurczaka z szynką i papryką

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z szynką i papryką
Cebulę obrać i pokroić dość dużą kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać ryż i wymieszać. Całość lekko przyprawić solą i pieprzem, podlać rosołem i zagotować. Garnek przykryć i dusić warzywa z ryżem przez ok 15 min. na małym ogniu. W tym czasie oczyścić i umyć paprykę, pokroić ją w kostkę i po 10 min duszenia wrzucić do garnka. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając pestki z gniazdka szypułki. Szynkę również pokroić w drobną kostkę i razem z pomidorem dodać po 15 min. duszenia do garnka. Chwilkę jeszcze podgotować i odstawić. Mięso pokroić na drobne kawałki obtoczyć w mące (ew. przyprawach) i smażyć krótko na oleju( ok 10 min - aby było miękkie po nakłuciu). Po usmażeniu dodać do ryżu z warzywami i szynką i podawać na talerze. Smacznego;)