marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierś kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka lub udka można przyrządzać na kilka różnych sposobów,np.pieczone lub zapiekane z sosami.np.śmietanowym, musztardowym.

Pierś kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym

Składniki:

Pierś kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz biały
  • Sos:
  • 15 dag.mąki pszennej,
  • 2 szklanki śmietanki 30 % lub śmietany Łowickiej 12%,
  • szklanka wody,
  • szczypta curry,
  • szczypta soli,
  • garstka rodzynek sułtanek,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka opłukać, dać na sitko, niech obcieknie oraz podzielić na dwie części, jeśli jest podwójna, odcinając chrząstkę łączącą. Natrzeć mięso solą czosnkową i białym pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin, by przeszła przyprawami. Nagrzać piekarnik do 160 st. C, wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, ułożyć piersi. Wstawić do piekarnika na 40-50 min. Na 15 min. przed końcem pieczenia sporządzić sos ze śmietany, mąki, wody, szczypty curry i szczypty soli oraz rodzynek. Zatrzepać, aby nie zostawić grudek, po czym otworzyć piekarnik i zalać piersi sosem, podlewając dodatkowo tłuszczem z mięsa, zamieszać i ponownie wsunąć do piekarnika. Po upływie kwadransa można wyjąć naczynie z daniem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Pieczeń podzielić na kawałki i podawać z ziemniakami z wody lub ryżem białym.