Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka opłukać, dać na sitko, niech obcieknie oraz podzielić na dwie części, jeśli jest podwójna, odcinając chrząstkę łączącą. Natrzeć mięso solą czosnkową i białym pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin, by przeszła przyprawami. Nagrzać piekarnik do 160 st. C, wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, ułożyć piersi. Wstawić do piekarnika na 40-50 min. Na 15 min. przed końcem pieczenia sporządzić sos ze śmietany, mąki, wody, szczypty curry i szczypty soli oraz rodzynek. Zatrzepać, aby nie zostawić grudek, po czym otworzyć piekarnik i zalać piersi sosem, podlewając dodatkowo tłuszczem z mięsa, zamieszać i ponownie wsunąć do piekarnika. Po upływie kwadransa można wyjąć naczynie z daniem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Pieczeń podzielić na kawałki i podawać z ziemniakami z wody lub ryżem białym.