halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pierś pod śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny kurczak w niecodziennej odsłonie

Pierś pod śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś pod śliwką

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 duże cebule
  • 8 śliwek bez pestki
  • olej
  • cukier
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pierś pod śliwką
Pierś z kurczaka pokroić w paski , dodać sól ,pieprz ,sos sojowy i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę posiekać w piórka i dusić na oleju. Kiedy cebula będzie już szklista dodać pokrojone w paski śliwki i przesmażyć krótką chwilę. Następnie dodać odrobinę cukru, lekko posolić ,popieprzyć dodać przecier pomidorowy i całość jeszcze raz razem przesmażyć. Zamarynowane mięso usmażyć na maśle na złoty kolor.Przełożyć na talerz, na mięsku ułożyć warstwę farszu podawać na gorąco lub na zimno jako przekąska Najlepiej smakuje zrobione dzień wcześniej jak mięsko przejdzie smakiem śliwek.
Pierś pod śliwką
pokrojone mięso marynujemy w sosie sojowym i przyprawach
Pierś pod śliwką
Smażymy na patelni z dodatkiem masła do miękkości
Pierś pod śliwką
Cebulkę pokrojoną w piórka dusimy na oleju
Pierś pod śliwką
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone śliwki i razem dusimy