lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podajemy pierś z ryżem i warzywami duszonymi na maśle klarowanym i musztardzie . Bardzo smaczne i szybkie danie .

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym

 

  • Pierś z kurczaka dwie podwójne dla 4 osób
  • Sól
  • pieprz biały mielony
  • natka pietruszki drobno posiekana bardzo drobno
  • szczypta papryki słodkiej czerwonej
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • pól kostki rosołku drobiowego

 

  • 8 woreczków papierowych do pieczenia lub papier do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Kolorowa papryka dwa rodzaje po jednej sztuce
  • Pietruszka korzeń pokrojona w drobne paseczki
  • Musztarda stołowa 1 łyżka
  • Masło klarowane 2-3 łyżki
  • Ryż basmati 4 woreczki ( dla 4 osób )

 

Sposób przygotowania:

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym
Do pojemniczka ( szklanka miseczka) wlewamy oliwę dodajemy sól pieprz paprykę i rosołek drobiowy rozrabiamy . Dodajemy posiekana pietruszkę bardzo drobno . Ugniatamy moździerzem . Pierś myjemy i każdą połówkę kroimy w poprzek wychodzi nam 8 części. Każdy płat piersi smarujemy przygotowaną oliwą z ziołami i wkładamy do woreczka papierowego lub papieru do pieczenia. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor , nie potrzebujemy tłuszczu do smażenia. Sos z warzyw: Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w bardzo wąskie paseczki , wkładamy do garnka . Pietruszkę korzeń również drobno kroimy w paseczki dodajemy do papryki . Dodajemy masło klarowane i dusimy jakieś 20 minut. Teraz dodajemy musztardę , doprawiamy sola i pieprzem . Dusimy razem z 20 minut ponownie i gotowe.
Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym
Każdy płat piersi smarujemy przygotowaną oliwą z ziołami i wkładamy do woreczka papierowego lub papieru do pieczenia.
Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym
Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor , nie potrzebujemy tłuszczu do smażenia.