Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowymPrzygotowanie mięsa
Piersi z kaczki opłukujemy, osuszamy, nacinamy skórkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, przekładamy do miseczki, polewamy olejem i odstawiamy na noc do lodówki.
Smażenie
Piersi z kaczki obsmażamy na suchej patelni począwszy od strony ze skórką. Po 5 minutach zmieniamy stronę, smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Nie wylewamy tłuszczu ze smażenia!
Przygotowanie owoców
Owoce myjemy. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy nasiona. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy białe błonki.
Przygotowanie sosu - cz.1
Żurawinę ze słoiczka przekładamy do miseczki, dodajemy miód, przyprawy i suszoną żurawinę.
Część sosu (ok.1/3) odstawiamy do lodówki- wykorzystamy go na koniec. 2/3 sosu dodamy do sosu przygotowanego na bazie tłuszczu z kaczki.
Przygotowanie sosu - cz.2
Do tłuszczu ze smażenia kaczki dodajemy wino i sok pomarańczowy. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Następnie łączymy sos z patelni z sosem żurawinowym.
ETAP 6:
Do sosu na patelni wrzucamy owoce, podgrzewamy kilka minut w sosie.
ETAP 7:
Piersi z kaczki układamy w natłuszczonej formie do pieczenia, obkładamy owocami, zalewamy sosem. Wierzch mięsa smarujemy połową odłożonego sosu żurawinowego. Pieczemy 20-25 minut w 160 st.C.
Do kaczki podajemy pozostawiony sos żurawinowy.