Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

pierś z kurczaka faszerowana oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie powstało w ramach czyszczenia lodówki

pierś z kurczaka faszerowana oscypkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

pierś z kurczaka faszerowana oscypkiem

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • oscypek (właściwie nie wiem ile go było, może jakieś 70 g a może mniej),
  • tymianek i czosnek granulowany, sól, pieprz i słodka papryka,
  • bułka tarta i mąka do panierowania
  • 2 jajka
  • olej

Sposób przygotowania:

pierś z kurczaka faszerowana oscypkiem
Piersi filetujemy, myjemy i osuszamy, potem nacinamy od grubszej strony (robimy kieszonkę), uważając żeby nie przeciąć fileta na wylot. Mięso nacieramy przyprawami (jakie kto lubi, ja użyłam soli, pieprzu i słodkiej papryki) Oscypka trzemy na grubej tarce, dodajemy do niego tymianek i czosnek granulowany. powstałą mieszanką nadziewamy filety. spinamy wykałaczką tak, żeby farsz nie wypłynął. Panierujemy tak, jak schabowe: w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Ponieważ filety są dość grube, po usmażeniu wkładam je jeszcze na jakieś 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
pierś z kurczaka faszerowana oscypkiem
jeśli zostanie trochę sera, można nim posypać filety przed włożeniem do piekarnika