Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka marynowana z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Marynowana, gotowana na parze pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka marynowana z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka marynowana z imbirem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka marynowana z imbirem
Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać go do oleju. Dodać też do niego sos sojowy, sól czosnkową, rozmaryn i przyprawę kebab-gyros. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka podzielić na porcje. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze, garnek przykryć. Mięso gotować na parze ok. 20 minut.
Pierś z kurczaka marynowana z imbirem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pierś z kurczaka marynowana z imbirem
Pierś z kurczaka podzielona na mniejsze porcje.
Pierś z kurczaka marynowana z imbirem
Pierś z kurczaka dokładnie pokryta marynatą.
Pierś z kurczaka marynowana z imbirem
Zamarynowane mięso ułożone w garnku do gotowania na parze.